Sluiten

DOEL VAN DE OPLEIDING

Als leidinggevende heb je een cruciale rol in het succes van een re-integratietraject voor een medewerker die terugkeert na een periode van ziekte of afwezigheid door arbeidsongeschiktheid. Een effectieve begeleiding tijdens dit proces kan niet alleen de re-integratie bevorderen, maar ook de werknemer helpen zich weer gewaardeerd en betrokken te voelen in het werk. Door actief een ondersteunende rol te vervullen, draag je als leidinggevende bij aan een succesvolle terugkeer van de medewerker en versterk je het welzijn en de veerkracht van het hele team. In deze interactieve training krijg je praktische handvatten over de essentiële aspecten van een succesvol ondersteunend re-integratietraject.

Na deze training heb je geleerd om via coachende gesprekstechnieken te peilen naar verwachtingen, behoeften, doelen en mogelijke interne of externe belemmeringen in een open en transparant gesprek. Je hanteert een directe communicatielijn met verschillende partijen op een constructieve manier. Je creëert een supportief teamklimaat en moedigt een houding van begrip en solidariteit aan. Je monitort de voortgang op een efficiënte manier en bent in staat om een flexibele aanpak op maat te hanteren.


DOELGROEP

Leidinggevenden en teamleaders die effectief willen inzetten op een succesvolle re-integratie en een positief werkklimaat willen bevorderen.

PROGRAMMA

Empathische communicatielijn.
Welke gesprekken zijn waar en wanneer nodig zijn in het traject en in welke setting?
Je ontdekt de verschillende aspecten die aan bod moeten komen en hoe je via bepaalde gesprekstechnieken veiligheid en een sfeer van vertrouwen kan scheppen.
Hoe bespreek je realistische verwachtingen die de duurzame terugkeer van de werknemer kan bevorderen?

Jobcrafting.
Op welke vlakken kan je aanpassingen doorvoeren in een individuele aanpak? We kijken naar wat taakcrafting, relationele crafting, cognitieve crafting en contextuele crafting kan inhouden.

Positief, ondersteunend werkklimaat.
Hoe betrek je het gehele team in de re-integratie van de werknemer? Via het kader van het communicatievierluik creëer je op transparante wijze bewustwording onder de collega’s en richt je je op sensibilisering van het belang van een succesvolle re-integratie.

Samenwerking met bedrijfsarts en HR.
We bekijken hoe je nauw kan samenwerken met de HR-afdeling en de bedrijfsarts om ervoor te zorgen dat het re-integratieproces volgens de wet- en regelgeving verloopt. Hoe informeer je de betrokken partijen over de voortgang en eventuele aanpassingen die nodig zijn?

Meten is weten.
Op welke manier monitor je de voortgang van het re-integratieproces? Je leert welke inhoud belangrijk is in een evaluatiegesprek en met welke regelmaat deze kunnen ingepland worden. Hoe beoordeel je of de gestelde doelen bereikt worden en op welke manier peil je constructief naar het verloop bij de werknemer zelf?


Vanuit de positieve psychologie kijken we naar de ondersteunende rol van een leidinggevende in een re-integratietraject. De training zal praktische oefeningen bevatten waarbij je via cases leert om een coachend gesprek te hanteren.

 

PRAKTISCH


Cursusdatum10 juni 2024
Urenvan 09:00 tot 17:00
PlaatsEskimofabriek
Gent
BegeleidingKatrijn Rosseels - Change & Career



Cursusverantwoordelijke
Jan De Schepper - 09 222 26 14 -

Uiterste inschrijvingsdatum
27/05/2024

Gratis voor textielwerknemers
PC120 en 214
Andere deelnemers
€ 200 per deelnemer
KMO portefeuille
Lunch inbegrepen
SCHRIJF IN