Sluiten

DOEL VAN DE OPLEIDING

In een team is het belangrijk dat de verschillende persoonlijkheidstypes vertegenwoordigd zijn.
Na deze training hebben de deelnemers inzicht in:
  • hun persoonlijkheidstype volgens de kleuren;
  • de persoonlijkheidstypes van hun collega’s;
  • de kwaliteiten en valkuilen van een persoonlijkheidstype;
  • de wisselwerking tussen de verschillende types.

Na deze training vergroten de deelnemers hun competentie om:
  • dankzij inzicht in persoonlijkheden hun communicatie te verbeteren;
  • begrip te tonen voor andere persoonlijkheden;
  • open te communiceren over de kwaliteiten en valkuilen van anderen;
  • flexibel in te spelen op de persoonlijkheid van de ander.

DOELGROEP

Medewerkers die meer inzicht willen krijgen in zichzelf en anderen aan de hand van persoonlijkheidstypes volgens de kleuren (DISC).

PROGRAMMA

Elke medewerker heeft zijn eigen persoonlijkheid en dus ook zijn eigen manier van communiceren. In een team is het belangrijk dat de verschillende persoonlijkheidstypes vertegenwoordigd zijn. Rode types zullen de kar trekken en zorgen ervoor dat beslissingen tijdig genomen worden. Gele types zorgen voor sfeer en vernieuwende ideeŽn. Groene types dragen zorg voor anderen en zorgen ervoor dat er doordachte beslissingen genomen worden. En tot slot zorgen de blauwe types voor details, nauwkeurigheid en structuur.
Je persoonlijkheid heeft ook invloed op de wijze waarop ze communiceren. Waarbij de ene houdt van directe communicatie, vindt de andere het belangrijk dat er op een ‘zorgzame’ wijze gecommuniceerd wordt. Blauwe types hebben bijvoorbeeld graag veel details, terwijl rode types willen dat je direct to the point gaat.
Door deelnemers meer inzicht te geven in de kwaliteiten en valkuilen van de verschillende persoonlijkheidstypes aan de hand van een kleurenprofiel, gaan de medewerkers de verschillen meer waarderen en gaan ze in hun communicatie meer rekening houden met de persoonlijkheid van de ander.
WERKVORM
We starten de opleiding met een kennismaking en bevragen ook de verwachtingen van de deelnemers. Vervolgens doen we een oefening rond persoonlijkheidstypes. We bespreken de twee assen die een persoonlijkheid bepalen en vragen hen telkens een keuze te maken (extravert-introvert en denken-voelen) en bij deze keuze te gaan staan. Zo ontdekken de medewerkers elk hun hoofdkleur.
We overlopen aan de hand van voorbeelden de vier kleuren en vragen hen zelf naar eigen voorbeelden. Daarna laten we hen aan de hand van een test met kaartjes hun andere kleuren bepalen.
In kleine groepjes laten we hen de talenten en valkuilen bij elkaar puzzelen en nadenken over de beste manier van communiceren voor elk type. Deze technieken bespreken we verder in grote groep. Ook kunnen we de communicatietechnieken met elk type inoefenen aan de hand van rollenspelen.

 

PRAKTISCH


Cursusdatum19 november 2021
en vervolgt op van 09u00 tot 11u30 en van 14u00 tot 16u30
Urenvan 09:00 tot 16:30
Plaats
BegeleidingJean-Claude Laurent - NovareCursusverantwoordelijke
Jan De Schepper - 09 222 26 14 -

Uiterste inschrijvingsdatum
05/11/2021

Gratis voor textielwerknemers
PC120 en 214
Andere deelnemers
€ 300 per deelnemer
KMO portefeuille
SCHRIJF IN